Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия също почна проверки заради дизелгейт "VW"

25 септември 2015, 08:24 часа • 6253 прочитания

Италианските власти ще тестват нивото на вредните емисии, изхвърляни от хиляда автомобили от различни марки, продавани в страната, обяви транспортният министър Грациано Делрио. Това стана след като германският му колега Александер Добринд заяви, че манипулирането на данните за вредните емисии от дизеловите двигатели на Volkswagen е правено и на европейския пазар, а не само в САЩ, откъдето тръгна скандалът.

Според американските власти 482 000 коли марка Volkswagen и Audi, произведени между 2009 и 2015 г. и продадени в САЩ, са били снабдени със софтуер, който може да различи автоматично тестове за измерване на системите на автомобилите против замърсяване на въздуха и да ги включи на пълна мощност. През останалото време колите нарушават нормите за опазване на околната среда. От германския автомобилен концерн признаха, че са манипулирали данните за изхвърляните вредни газове на дизеловите автомобили и в Европа.

Заради огромния скандал рейтинговата агенция "Мудис" понижи перспективата за рейтинга на Volkswagen AG (VW) на ниво "A2 / P-1", от стабилна на отрицателна перспектива.

Във връзка със скандала председателят на Управителния съвет на Volkswagen Мартин Винтеркорн подаде оставка, но ще вземе 28 млн. евро обезщетение за оттеглянето си. Изпълнителният директор на Porsche Матиас Мюлер ще оглави автомобилния производител. Официално 62-годишният Мюлер ще встъпи в длъжност като глава на автомобилния гигант в петък, 25 септември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес