Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската прокуратура се захвана с бившия шеф на VW

28 септември 2015, 17:21 часа • 5483 прочитания

Германската прокуратура започна да разследва бившия шеф на германския автомобилен концерн Volkswagen Мартин Винтеркорн, предаде BBC. Припомняме, че той се оттегли от председателския пост на компанията след избухването на дизелгейт, като взе на изпроводняк 28 млн. евро обезщетение.

Германското държавно обвинение ще събира доказателство за „възможна измама при продажбата на автомобили с манипулирани данни за отделените въглеродни емисии“. В Германия криминално обвинение може да бъде повдигнато след разследване на сигнал от всеки. А германските медии вече публикуваха разкази на служители на VW, че проблемът с „лъжещия“ софтуер за вредни емисии е от години и предупрежденията вътре от компанията по въпроса също идват от години.

Припомняме, че дизелгейт избухна след като регулаторните органи в САЩ хванаха в лъжа германската компания относно измерваното количество на отделени вредни емисии в определени модели. Това нанесе сериозен удар по репутацията на VW, като само за ден над 30% от пазарната стойност на компанията бяха изтрити на борсите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес