Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford ще използва текила за части в колите си

20 юли 2016, 09:30 часа • 1170 прочитания

Компанията Ford се готви да използва остатъците от растението агава, използвано за производството на текила, за създаване на биопластмаса. Според изследователския отдел на американския концерн от този материал могат да бъдат създадени елементи от екстериора и интериора, електрически проводници, климатични системи и специални отсеци за съхранение на дребни вещи.

От прес-службата на Ford допълват, че разработката на композитния материал ще позволи да се намали теглото на автомобила и да го направи по-ефективен. Освен това в концерна са на мнение, че използването на подобни продукти ще окаже благотворно влияние върху околната среда. Като част от проекта са привлечени и експерти от производителя на текила - компанията Jose Cuervo.

"Средно в един автомобил има около 181 кг. пластмаса. Нашата работа е следната - да внедрим за използване колкото се може повече композитни материали, което ще се отрази добре на планетата ни. Ефектът от такава разработка може да засегне и много други отрасли на промишлеността", коментира главният технически специалист в отдела за възобновяеми технологии във Ford - Деби Мелевски.

Американският автомобилен производител провежда изследвания върху създаването на биоматериали още от 2000 г. Сега Ford изплолзва 8 вида такива суровини, като в основата им са соя, рициново масло, слама, коноп, целулоза, дърво, кокосови влакна и оризови трици.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес