Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford променя стратегията си в Европа

23 януари 2023, 13:19 часа • 1603 прочитания

Ford прави големи промени в стратегията си в Европа. Производителят от Мичиган иска да се отдалечи от сегментите с нисък марж и вместо това да се фокусира върху нишови автомобили и електрически превозни средства. Тази бизнес-трансформация обаче ще засегне работните места на повече от 1000 служители в Германия, твърди Automotive News Europe.

Изданието разкрива европейските планове на Ford за бъдещето, като посочва, че компанията иска да съкрати четирицифрен брой от германската си работна сила. Служители от различни подразделения на автомобилния производител ще бъдат засегнати от промените, включително развойните центрове производството, маркетинга и продажбите и администрацията. Всички те работят в централата в Кьолн и автомобилния завод в града.

Като част от своята трансформация, Ford ще прекрати производството на масовите модели като Fiesta и Focus, които бяха основни продукти за компанията през последните повече от две десетилетия. Mondeo – много някога популярен автомобил от D-сегмента със солидни продажби в Германия и Великобритания, вече е в историята. Минивановете S-Max и Galaxy, които споделят същата платформа с Mondeo, също се пенсионират.

Ford иска да има напълно електрическа гама модели в Европа до края на настоящото десетилетие. Преди това да се случи, компанията ще продава автомобили с двигатели с вътрешно горене от своето американско портфолио, включително Mustang, Explorer и Bronco. Междувременно автомобилният производител също така инвестира около 2 милиарда долара в своя завод в Кьолн, където от 2024 г. ще се произвеждат два електрически модела, базирани на MEB платформата на Volkswagen.

В подготовката за новата гама електрически модели Ford ще трябва да се сбогува с 1000 или повече от своите служители в Германия. Ръководителят на работническия съвет на завода в Кьолн днес ще проведе среща с всички 14 000 работници в предприятието.

От Ford засега не коментират за ситуацията. Представител на компанията само каза пред Automotive News, че ще има значителна промяна в начина на производство на автомобили.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес