Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford Fiesta ST търси хора с бензин в кръвта (тест-драйв)

28 април 2019, 11:57 часа • 16456 прочитания

За хората с бензин в кръвта всяко натискане на газта е прилив на адреналин. Те не шофират обикновени коли, а избират спортни модели. Специално за тях Ford направи новата Fiesta ST. Модерният „горещ“ хечбек е зареден с мощен двигател с 200 конски сили и ще ви достави удоволствие от шофирането дори когато отивате на работа. Най-емоционалното преживяване ще изпитате когато излезете на планински път, където новата Fiesta ST ще ви накара да се почувствате като състезател, който покорява завоите с майсторството на опитен рали пилот.

Новият Ford Fiesta ST се предлага с два вида каросерия - с три и пет врати, като дава възможност за избор между по-динамична визия и практична спортна кола, в която могат да се возят ежедневно четири човека. Благодарение на големия заден спойлер и дифузьора, моделът с три врати изглежда по-агресивен от стандартната Fiesta, но в същото време ST запазва силуета на модела. „Горещият” хечбек изпъква с ниските прагове и спойлери, както и големите въздухозаборници в бронята. Моделът стъпва на 18-инчови двуцветни алуминиеви джанти. Голям принос за зашеметяващия външен вид на автомобила има яркият син цвят на каросерията Performance Blue.

Галерия: Ford Fiesta ST покорява завоите като спортист от WRC

В интериора на новия Ford Fiesta ST воланът е скосен в долната част, а в областта на захващане с ръцете е тапициран с перфорирана кожа. Седалките са спортни Recaro, имат изразени странични опори, но въпреки това са много удобни. Позицията на седене е ниска, коланите са сини. Освен спортните акценти, салонът е по-солиден и функционален, оборудван с модерна мултимедия SYNC 3 с голям 8-инчов сензорен екран, който замества голяма част от бутоните. На задните седалки могат да седнат двама човека със среден ръст, а обемът на багажника е 303 литра. Благодарение на аудиосистемата B&O с 10 високоговорителя, акустиката в салона е като в концертна зала, но повече от хубавата музика ми харесва да слушам гърления звук от двигателя.

Под предния капак на Ford Fiesta ST е поставен 1,5-литров 3-цилиндров бензинов двигател EcoBoost с турбокомпресор и максимална мощност 200 к.с. при 6000 об/мин и 290 Нм въртящ момент, налични в интервала от от 1600 до 4000 об/мин. С този турбомотор новата Fiesta ST може да се ускори от място до 100 км/ч за 6,5 секунди. Двигателят разполага с достатъчно мощност и въртящ момент за да превърне Fiesta ST в ракета и бързо да се ускори до максималната скорост от над 230 км/ч. В същото време агрегатът изключва един от цилиндрите, ако прецени, че в момента два цилиндъра са достатъчни. Функцията помага за икономията на гориво, така че средният разход от 6 литра на 100 км е съвсем реалистичен. В градския трафик консумацията не превишава 8 литра на сто.

Ако искате пълноценна спортна кола, не пропускайте да оборудвате Fiesta ST с опционалния пакет Performance. Струва само 1680 лева, но включва диференциал с ограничено приплзъване LSD, система за стартиране без превъртане на колелата Launch control и спортен индикатор за превключване на 6-степенната ръчна трансмисия. Смяната на скоростите е много приятна, тъй като лостът е с къс ход и прецизно движение. Управлението е директно и отзивчиво, независимо дали пътувате в града или шофирате по тесен планински път с множество завои. Ford Fiesta ST има възможност за избор между три режима -  Normal, Sport и Track, които се активират с натискането на един бутон и променят отзивчивостта на волана, реакцията на педала на газта и звука на синтезатора на изпускателната система. В режим Normal хечбекът е комфортен, но дори тогава се контролира перфектно.

В режим Sport всичко сякаш става по-бързо и много по-вълнуващо. Воланът е по-директен, обратната връзка е отлична, а предните колела са точно там, където очаквате. В режим Track, който е предназначен за писта, Fiesta ST може да взема завоите по-рязко, тъй като кормилното управление е остро като при картинг. Механичният диференциал с ограничено приплъзване LSD осигурява оптимално сцепление на колелата и подобрява траекторията на завиване. Той повишава нивото на контрол на автомобила, добавяйки прецизност, което позволява да атакувате завоите по-рано и да минете през тях по-добре и по-бързо, с темпото на рали пилот. Новите пружини подобряват стабилността, пъргавината и реакциите на окачването. Технологията за векторно разпределение на тягата се справя с недозавиването, типично за колите с предно предаване, като в завой прилага спирачно усилие на вътрешното предно колело. Оптималното сцепление осигурява по-добра обратна връзка, както и по-стабилно поведение върху мокри пътища.

Новият Ford Fiesta ST е наистина ярък и емоционален автомобил, който подтиква водача да шофира на границите на своите възможности. В същото време колата е много удобна и приятна за ежедневно ползване. Този „горещ“ хечбек има всички качества да бъде едновременно модерен компактен автомобил за всеки ден и талант за спортист на пистата. Със сигурност в момента няма по-добър малък автомобил от Ford Fiesta ST, който да бъде по-бърз и по-вълнуващ на пътя.

Технически характеристики

Ford Fiesta ST 1.5 EcoBoost

Дължина, мм: 4068

Широчина, мм: 1735

Височина, мм: 1469

Междуосие, мм: 2493

Собствено тегло, кг: 1187

Вместимост на резервоара, л: 42

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1497

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 200/6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 280/1600-4000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 232

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,5

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 136

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 57 706 лева

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen Polo GTI 2.0 TSI

Размери

Дължина, мм: 4067

Широчина, мм: 1751

Височина, мм: 1438

Междуосие, мм: 2549

Собствено тегло, кг: 1325

Вместимост на резервоара, л: 40

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1984

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 200/4700-6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 320/1500-4350

Скоростна кутия: 6-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 237

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,7

Среден разход, л/100 км: 7,0

Вредни емисии СО2, г/км: 159

Базова цена на модела, лева с ДДС: 42 480

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Ford

Денислав Стоянов
Денислав Стоянов Отговорен редактор
Новините днес