Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Donto P1 хвърля ръкавицата към KTM и Ariel

12 март 2013, 11:11 часа • 16714 прочитания

Аржентинският дизайнер Лукас Лопес стои зад проекта Donto P1, с който иска да отправи предизвикателство към пистовите играчки KTM X-Bow и Ariel Atom.

На пръв поглед това е амбициозна цел, но и Лопес не е аматьор в работата си. Аржентинецът има в автобиографията си концепцията He2lios, създадена в рамките на дизайнерския конкурс на Michelin. Той вече има зад гърба си шест години стаж като автомобилен дизайнер, а сега е създал Donto Motosports с цел да произвежда серийно Р1.

Шасито е изработено от стомана, а купето от карбонови панели. Окачването разчита на газови амортисьори, а за укротяването на пистовата играчка ще се грижат 6-бутални дискови спирачни апарати отпред.

Цената е леко плашеща, като първата информация от 2010 г. посочва граница от 55-60 000 щатски долара. Изпитанията са правени с 1,8-литров двигател на VW. На официалната страница на Dontо се посочва, че Р1 ще бъде снабден с мощен 300 к.с. двигател, който ще гарантира ускорение до 100 км/ч за около 4 секунди и ограничена до 250 км/ч максимална скорост. Единственото сигурно към мемента е, че ФИА е сертифицирала шасито за безопасно за пътници.

Оттук насетне остава да видими дали и кога този проект ще бъде окончателно завършен.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес