Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката на „горещите“: Clio R.S. vs 208 GTI

10 март 2013, 15:08 часа • 16853 прочитания

В жълтия ъгъл е четвъртото поколение на легендарното Clio R.S. В червения ъгъл на ринга е претендентът - 208 GTI. И двата автомобила са изключително атрактивни, и двата автомобила ще се борят за любовта на хиляди. С почти едни и същи средства.

Новото Clio R.S. е много по-различно от автомобила, който заменя. Естествено, веднага изпълкава новият дизайн, което е повече от очевиден факт. Все пак става въпрос за нов модел, който изповядва новата дизайнерска философия на Renault. Подкрепена с голяма част от натрупания във Формула 1 опит.

 

Автомобилът разчита на новия 1,6-литров Energy турбо двигател, куплиран с новата 6-степенна автоматична EDC трансмисия с двоен съединител. Тя е запечатана и не подлежи на сервизиране до края на живота си. Времето за смяна на предавки е само 150 милисекунди, което я поставя редом трансмисията на Cayman S в Sport+ режим, констатира autoevolution.com.

Инженерите са горди с факта, че са успели да направят возията и управлението на R.S. така, че да може да използвате автомобила си всеки ден, а не само през уикенда. Само че, решите ли да се отдадете на скритата си страст към скоростта – всичко е на ваше разположение. Върху Clio R.S. Monitor може да следите диаграми на различни писти и времената си за обиколка, както и след това да ги „свалите“ на USB и да направите подробен анализ пред приятелите си, за да ви завиждат цяла седмица.

 

В другия край на ринга е Peugeot 208 GTI. Това, което автомобилът предлага, е подходящият дизайн. Но не и останалите джаджи и технологичен потенциал, който има Clio. 208 GTI може би не трябва да се определя като hоt hatch, тъй като е по-скоро бърз и престижен хечбек с широка палитра от персонализиращи опции. Задвижването му също се осъществява от 1,6-литров турбо мотор с 200 к.с., но това е много популярен модел в гамата на Peugeоt и Citroen, който в този случай е донапомпан (от 156) с 44 к.с. Трансмисията не е толкова модерна като на R.S., като го няма и технологичния Ф1 ноу-хау, от който Clio R.S. гребе с две ръце. Иначе в динамично отношение автомобилите са почти идентични с ускорение до 100 км/ч в рамките на 7 секунди и максимални 220 км/ч.

 

Кой ще спечели повече привърженици? Трудно е да се каже. Със сигурност ще има такива, които ще искат да се върнат в славните времена и невероятният 205 GTi. Но без съмнение Clio R.S. изпъква със своя огромен технологичен потенциал и много по-премерен и точен дизайн, докато 208 GTI сякаш е малко понатруфен.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес