Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минималната пенсия, за която са се разбрали ГЕРБ и Патриотите, е 200 лева

12 април 2017, 07:30 часа • 2904 прочитания

Комрпомис за минималната пенсия в България между преговарящите за съставяне на правителство ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече има. Това стана ясно още вчера (11 април), но вече е ясно и за какъв точно размер са се договорили двете страни, след като вчера Цветан Цветанов и Валери Симеонов не коментираха числа пред медиите..

Увеличението ще е до 200 лева, след като патриотите твърдо искаха минимална пенсия от 300 лева и в много медийни изяви техни представители настояваха, че няма да отстъпят от това си искане. Припомняме, че когато "Патриотичният фронт" внесе искане за промяна на пенсиите в предишния парламент, то беше в два варианта - при минимален праг от 200 лева и при минимален от 300 лева, но при първия вариант се предвиждаше индексация и на останалите пенсии спрямо доходите от 2015 година.

Според сегашната договорка повишението на пенсиите ще стане на два етапа - от 1 юли минималната пенсия се вдига на 180 лв., а от 1 октомври - с още 20 лв. до 200 лв., научи в. "Сега". Не е ясно обаче дали и останалите пенсии ще бъдат индексирани с повече от предвидените според швейцарското правило 2,4%. Очаква се до утре (13 април) всички подробности относно пенсиите между двете страни да бъдат изяснени.

Увеличението на пенсиите ще излезе солено на хазната, а осигурителната система ще стане изцяло зависима от бюджета, показват сметките на НОИ, разпространени вчера от Българската стопанска камара. Експертите на осигурителния институт са пресметнали колко ще струват на бюджета двата варианта - ако минималната пенсия се увеличи на 200 лв. и на 300 лв., както и респективната индексация със същия процент на всички останали пенсии. И при двата варианта ощетените от тавана на пенсиите ще се увеличат още повече, тъй като за част от пенсионерите увеличението ще се окаже по-малко заради това ограничение. Засега никой не повдига въпроса таванът от 910 лв. да бъде повишен или направо да се премахне.

При предвидена минимална пенсия от 165 лв. от 1 юли увеличението на 200 лв. означава 21% ръст. Тогава пенсионерите у нас, които получават минимална пенсия, ще се увеличат от 565 500 на около 800 хил., или 39% от всички. Само това увеличение ще струва 23.5 млн. лв. месечно, или 282 млн. лв. на година. Ако обаче и останалите пенсии се увеличат със същия процент, както би било справедливо според експертите, тогава месечно ще са нужни по 145 млн. лв. допълнително. За 2018 г. НОИ изчислява, че ще са нужни още 1.768 млрд. лв. За 2019 г. допълнителният разход скача на над 1.829 млрд. лв., а за 2020 г. вече ще е 1.892 млрд. лв. За сравнение тази година за пенсии ще отидат близо 9 млрд. лв. От тях от осигуровки са около 5.6 млрд. лв., а останалото идва от хазната. При увеличение за всички с 21% делът на възрастните хора с минимална пенсия не би се променил, но ще се увеличи двойно броят на пенсионерите, които в момента са ограничени от тавана. Ако към април 47 хил. души не получават реалните си пенсии, защото те са над 910 лв., то с индексация на пенсиите от 21% ограничените на тавана ще станат около 100 хил. души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес