Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поскъпването на петрола спря, засега

28 юли 2023, 10:03 часа • 790 прочитания

Цените на петрола се понижиха в днешната сутрешна търговия, тъй като опасенията около търсенето компенсираха ефектите от по-добрите от очакваното данни за икономическата продукция на САЩ през второто тримесечие, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, загубиха 59 цента или 0,7 на сто до 83,65 долара за барел. Американският лек суров петрол бе надолу с 51 цента или 0,6 на сто до 79,58 долара за барел, но се очаква да отбележи седмично поскъпване с 5,2 на сто.

Петролът поскъпна през предходната търговска сесия, тъй като страховете от глобално икономическо забавяне бяха облекчени от силните фирмени отчети и данни, показващи, че брутният вътрешен продукт на САЩ се е повишил с 2,4 на сто през второто тримесечие на 2023 г., надминавайки прогнозите на анализаторите за ръст с 1,8 на сто.

Петролът поскъпва отново заради САЩ и Китай

Най-новите увеличения на лихвените проценти от страна на големите централни банки, които се опитват да укротят инфлацията, повдигнаха въпроси относно дългосрочното търсене.

В сряда Управлението за федерален резерв а САЩ вдигна основните си лихви с 25 базисни пункта, а вчера Европейската централна банка предприе идентичен ход.

ЕЦБ увеличи лихвите до най-високото ниво в историята

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес