Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петролът продължава да поскъпва

05 април 2023, 10:04 часа • 1287 прочитания

Петролът продължава да поскъпва и в началото на търговията днес, след като през миналия уикенд "ОПЕК +" обяви изненадващо допълнително съкращаване на производството си с над 1 млн. барела на ден, с което общият обем на намалените добиви от страна на петролния картел достигна 3,66 млн. барела на ден или около 3,7% от глобалното търсене на важната енергийна суровина.

Цените на петрола скочиха заради няколко арабски страни

Снощи Американският петролен институт (API) пък отчете спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица с 4,35 млн. барела, намаляване на запасите на бензин с 3,97 млн. барела и на нефтените дестилатни продукти - с 3,69 млн. барела.

Всичко това поднови инвеститорските опасения за възможен значителен дефицит на световните петролни пазари, което рефлектира в стабилно повишаване на петролните фючърси от началото на седмицата насам.

В началото на търговията в сряда фючърсите на петрол Брент поскъпват с 0,5% към 85,40 долара за барела, а тези на американския лек суров петрол WTI с 0,3% към 81 долара за барел, след като през предходните два дни те поскъпнаха с около 7%.

Водещите петролни фючърси се търгуват през настоящата седмица около най-високите нива от края на януари и началото на февруари.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес