Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли Етериум да отнеме короната на биткойн като най-популярна криптовалута?

13 септември 2022, 10:53 часа • 5191 прочитания

Години наред Етериум дори не можеше да си помисли да се конкурира с биткойн. Сега обаче, втората най-популярна криптовалута в света изглежда като далеч по-реалистичен съперник.

Етериум (Ethereum) завзема част от пазарния дял на биткойн дни преди така нареченото „сливане”, което представлява софтуерен ъпдейт, целящ да намали потребяваната енергия от блокчейн системата на виртуалната валута.

Доминацията на биткойн или делът на криптовалутата в общата пазарна капитализация на пазара се понижи до 39.1%, след като в средата на юни тази година бе на ниво от 47.5%, сочат данните на CoinMarketCap, цитирани от Reuters. Етериум от своя страна се повиши до дял от 20.5% спрямо предходното равнище от 16%.

Все още етериум има дълъг път пред себе си за да изпревари биткойн като криптовалута номер едно. Понастоящем един етер струва 0.082 биткойна, което е близо до върховете от края на 2021 година и доста над дъното от тази година от 0.049 през юни.

„Хората вече разглеждат Етериум като актив убежище защото виждайки успеха на мрежата, не смятат, че той ще изчезне”, казва Джоузеф Едуардс, ръководител финансова стратегия в компанията за управление на активи Solrise Finance.

“Има постоянство в това как Етериум се възприема в крипто екосистемата”, смята той.

Сливането (The Merge) се очаква да се случи в четвъртък тази седмица след няколко отлагания. Това може да създаде обстоятелства за по-широко използван на блокчейна зад Етериум, което евентуално би вдигнало цената на криптовалутата, въпреки, че няма нищо сигурно в света на виртуалните валути.

Етериум е част от гръбнака на визията относно „Web3”, където крипто заема централна роля.

Именно предстоящият ъпгредй на блокчейн системата насочи погледите на инвеститорите към етер през последните месеци.

Въпреки това, биткойн няма лесно да сдаде лидерската си позиция.

Биткойн си остава най-разпознаваемата криптовалута в света, което означава, че всички нови инвеститори на този пазар започват първо с нея, преди да опитат късмета си с някоя от другите виртуални валути.

Пазарната капитализация на биткойн възлиза на 427 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от тази на Етериум, която достига 210 млрд. долара. Много инвеститори вярват, че биткойн си остава златният стандарт в света на виртуалните валути, основно поради ограничената наличност.

Още: Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес