Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде в Европа карат най-много стари коли?

19 август 2022, 16:46 часа • 13108 прочитания

Покупката на стари автомобили в Европа не е характерно единствено за България, въпреки че страната ни често е в челните редици в класациите за страни с остарял автопарк.

Държавата с най-стар автопарк в Европейския съюз е Полша. През 2020 г. цели 40% от всички регистрирани коли в страната са на над 20 години, сочат последните данни на европейската статистическа служба Евростат. На второ място се намира Естония с дял от 33%, докато третата позиция остава за Финландия, където 28% от колита са на над 20-годишна възраст.

Ако се вземе предвид делът на колите на над 10-годишна възраст (т.е. включително тези на над 20 г.), подреждането става леко по-различно. Страната с най-висок дял на колите на над 10 години в ЕС е Литва - цели 81%. Следваща в класацията е Румъния (80%), а Полша се нарежда на трето място (78%).

В изследването обаче не са предоставени данни за България, Гърция и Словакия. За да разберем къде би се нареждала страната ни, която е пословично известна със стария си автопарк, то нека погледнем друго изследване.

Според проучване сред интернет потребителите в България на компанията за пазарни изследвания Nielsen, 78% от респондентите заявяват, че колата им е на повече от 10 години, докато едва 14% отговарят, че автомобилът им е на по-малко от 5 години. 18% пък притежават автомобил на възраст между 6 и 10 години. В този контекст не е изненада, че по-голямата част от колите, притежавани от респондентите, са втора употреба, посочват от компанията.

Така, ако вземем предвид горепосочените данни, страната ни би се наредила на приблизително 3-то място в ЕС по най-висок дял автомобили на над 10 години, непосредствено след Литва и Румъния, като би споделяла един и същ резултат с Полша.

Трябва да се отбележи, че методологиите на двете изследвания са съвършено различни, което означава, че данните не бива да се приемат като коректно сравнение, а по-скоро като илюстрация, къде сравнително се намира България на фона на останалите страни.

Източник: Евростат 

На противоположния полюс в проучването на Евростат, най висок дял нови автомобили е отчетен в Люксембург, където 22% от всички коли са под 2 години. Във Франция, Австрия, Ирландия, Белгия и Швеция между 16% и 17% от всички автомобили попадат в тази категория.

Най-високият дял на коли между 2 и 3 години отново е регистриран в Люксембург – 28%, като херцогството споделя един и същ резултат с Ирландия. И в двете страни не са регистрирани автомобили по-стари от 20 години. Следваща в тази категория е Белгия с дял от 24%.

Други две страни, в които не са регистрирани коли по-стари от 20 години, са Италия и Хърватска. И в двете обаче делът на автомобили между 10 и 20 години е над 50% от целия автопарк.

Страната ни традиционно не отчита много добри резултати, що се касае за пазара на нови автомобили.  Регистрациите на нови коли от първи собственик в България през 2020 г. са 22 368. През следващата година обаче е отбелязан ръст от 9.7% на годишна база до общо 24 537 броя, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

Въпреки ръста, само три държави от Европейския съюз регистрират по-ниски продажби на нови коли през 2021 година. Това са Естония (22 336 регистрации на нови коли от първи собственик), Латвия (14 344 броя) и Кипър (10 624 броя).

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес