Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия увеличава вноса на руски петрол, въпреки че подкрепя ембаргото на ЕС

20 май 2022, 13:51 часа • 5330 прочитания

Италия е увеличила вноса си на руски суров петрол въпреки усилията на ЕС да наложи постепенно общо ембарго върху доставките от Русия.

По данни на компанията Kpler, предоставяща данни за суровините - този месец Москва е изнасяла за Италия около 450 000 барела суров петрол на ден, което е повече от четири пъти над цифрата за февруари и най-много от 2013 г. насам. В резултат на това Италия е на път да изпревари Нидерландия като най-големия център за внос на руски суров петрол по море в ЕС. Две трети от този износ са предназначени за Аугуста - пристанище в Сицилия, разположено близо до контролираната от Русия рафинерия ISAB.

Тази рафинерия е собственост на базираната в Москва „Лукойл“ и се използва за осигуряване на различни доставки по целия свят благодарение на кредитни линии от европейски банки. Въпреки че "Лукойл" не е подложена на санкции, кредиторите са спрели да предоставят финансиране, след като ЕС наложи наказателни мерки на Москва заради войната в Украйна. Така рафинерията беше принудена да разчита единствено на доставки от компанията майка, твърдят правителствени служители и банкери пред Financial Times.

"Това е парадоксално. ЕС искаше да санкционира вноса на руска енергия, но тук той всъщност беше стимулиран от санкциите", казва Алесандро Триполи, генерален секретар на профсъюза FEMCA CISL за провинциите Сиракуза и Рагуза в Сицилия.

"Преди санкциите само 30% от суровия петрол на ISAB беше руски, а сега е 100 %, защото италианските банки блокираха кредитните линии на рафинерията, така че „Лукойл“ стана единственият ѝ доставчик“, обяснява той.

ISAB преработва до 22% от суровия петрол на Италия и изнася за десетки държави. Основана през 1972 г., рафинерията е придобита през 2008 г. от Litasco, базирано в Швейцария дружество, контролирано от „Лукойл“.

Износът на руски суров петрол се е увеличил и за пристанището в Триест, близо до границата на Италия със Словения. Пристанището е свързано чрез тръбопровода „Transalpine“ с две рафинерии в Германия, които са частична собственост на "Роснефт".

Скокът в доставките на петрол идва в момент, в който италианският министър-председател Марио Драги определи като приоритет намаляването на зависимостта на страната от руския газ в рамките на нова голяма промяна във външната политика. Той иска ЕС да въведе ембарго върху вноса на руски петрол, но Унгария засега е единствената страна членка, която не е съгласна и блокира предложението на съюза.

ISAB е един от най-големите работодатели в района на Сицилия, а работническите синдикати и местните политици предупреждават, че руското петролно ембарго ще доведе до незабавно спиране на рафинерията и ще нанесе сериозни щети на местната икономика. Тя включва и други големи нефтохимически заводи и много по-малки компании, които са част от техните вериги за доставки.

"Ако ембаргото на ЕС влезе в сила, те вече няма да имат суров петрол за рафиниране и ще бъдат принудени да затворят", казва Симоне Талиапиетра - старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. "В този случай, предвид последиците за енергийната сигурност и работните места, може да се наложи правителствата временно да национализират тези активи“.

Официални лица от Рим заявяват, че правителството иска да избегне затварянето на рафинерията и проучва какви са „реалните възможности съгласно вътрешното и международното право“. Служители на Министерството на икономиката казват, че национализацията засега не е на дневен ред.

По-голямата част от петрола влиза в Европа по море с танкери, но доставките на суров петрол идват и по тръбопровода "Дружба" от централна Русия до рафинериите в Полша, Германия, Словакия, Чехия и Унгария.

По данни на OilX - група за енергийни анализи - потокът по тръбопровода "Дружба" към Германия от май досега е под 300 000 барела дневно, но износът по море към Германия е спаднал до нула. Това означава, че Италия е на път да се превърне в най-големия вносител на руски суров петрол на континента.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес