Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в най-голямата европейска икономика се изстреля до исторически рекорд

11 май 2022, 12:35 часа • 4474 прочитания

Инфлацията в Германия не спира да чупи рекорди, като данните за месец април показват поскъпване на стоки и услуги, невиждано от близо 41 години насам.

Покачването на потребителските цени в Германия е достигнало рекордните 7.4% на годишна база през април, а на месечна основа - 0.8%, съобщи Федералната статистическа служба Destatis, потвърждавайки предварителната си оценка.

Толкова висока инфлация през април е имало през октомври 1981 година, по времето на бившата Западна Германия, в разгара на войната между Иран и Ирак, отбелязва AFP, цитирана от БТА.

Основна причина са високите цени на енергията и напрежението по веригите за доставки. Годишното повишение на показателя е 0.1 пункт спрямо март, когато той достигна най-високо равнище от обединението на Германия през 1990 година.

Изчислена по европейските хармонизирани методи, годишната инфлация в Германия достига 7.8%, а месечната - 0.7%, колкото беше и предварителната оценка. Това е много над целевите 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Инфлацията в най-голямата европейска икономика е рекордна за втори пореден месец. Това, което е характерно за април 2022 г., е силното поскъпване на храните, като отражението от войната в Украйна става все по-осезаемо. Храните са поскъпнали с 8,6 на сто след +6,2 на сто през март, с най-отчетливо покачване при олиото (+27 на сто) и месото (+12 на сто).

Русия е един от основните доставчици на течни изкопаеми горива за Европейския съюз и цените на енергията скочиха неимоверно през последните месеци. През април стойността на енергията в Германия е нараснала с 35.3% след ръст от 39.5% през март. Без цените на енергията, годишната инфлация е на равнище 4.3%.

Вчера президентът на Bundesbank Йоахим Нагел призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме бързи действия срещу покачващата се инфлация, като най-напред вдигне лихвата през юли. Инфлацията в еврозоната достигна рекордно равнище от 7.5% на годишна база през април, по данни на Евростат, което е доста над средносрочната цел на ЕЦБ - годишна инфлация от не повече от 2%.

Още: Къде в Европа инфлацията е най-висока?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес