Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорите на големи компании получават 185 пъти по-високи заплати от служителите

05 юни 2024, 10:04 часа • 1064 прочитания

Разликата в заплатите на изпълнителните директори на водещите 500 компании в света спрямо служителите в същите фирми е драстична, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. За 2023-а година разликата в заплащането е била 185 пъти.

С 13 процента са се покачили компенсациите за изпълнителните директори през миналата година, което надвишава повишенията за работниците на фона на инфлацията в САЩ.

Среден доход от 16,3 милиона долара

Средният доход на изпълнителните директори се е увеличил до 16,3 милиона долара. Междувременно, надниците и социалните придобивки за работниците в частния сектор са се повишили с 4,1 на сто през 2023 г. В половината от компаниите, част от проучването, би отнело на служител, намиращ се в средата на равнището на заплащане, почти 200 години да изкара пари, колкото човека на върха.

Още: Служители на световен гигант готвят първата стачка в историята му

Най-много доходи е получил Хок Тан - изпълнителен директор на американска компания - дизайнер, разработчик, производител и глобален доставчик на широка гама от полупроводникови и инфраструктурни софтуерни продукти. Неговите възнаграждения за миналата година възлизат на 162 милиона долара, уточнява АП.

Следващите изпълнителни директори в списъка са Уилям Лансинг с над 66 милиона долара, Тим Кук с 63 милиона, Хамид Могадам с 50 милиона и Тед Сарандос с 49,8 милиона.

Извън списъка заради неизяснени правни въпроси е Илон Мъск, чиято заплата се оценява на около 45 милиарда долара. 

ЕЦБ: Компаниите от еврозоната очакват умерени повишения на заплатите

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес