Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола са близо до 4-месечно дъно

05 юни 2024, 09:58 часа • 1576 прочитания

Цената на петрола се задържа близо до 4-месечно дъно в сряда, като пазарите реагираха на решението на ОПЕК+ да повиши доставките по-късно тази година и на увеличаването на запасите от суров петрол и горива в САЩ, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпнаха с 4 цента до 77,56 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate останаха без промяна на ниво от 73,25 долара за барел.

Във вторник и двата бенчмарка поевтиняха с близо 1 долар до най-ниските си сетълмент нива от началото на февруари, а в понеделник цената им падна с около 3 долара за барел.

ОЩЕ: Цените на петрола силно повлияни от очакванията за ръст на добива в края на 2024 г.

Спадът дойде след новината от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници за планове за увеличаване на доставките от октомври въпреки последните признаци за отслабване на ръста на търсенето.

Снимка: iStock

„Брентът остава под натиск, тъй като част от пазара продължава да разглежда предложения от ОПЕК+ график за свиване на доброволните съкращения като задължителен ангажимент за увеличаване на доставките с 500 хил. барела на ден през четвъртото тримесечие на 2024 г., независимо от фундаменталните перспективи за петрола или настроенията в края на лятото“, заяви Хелима Крофт, ръководител на отдел „Изследване на суровините“ в RBC Capital.

Въпреки това министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман, заяви, че организацията ще спре оттеглянето на съкращенията или ще ги отмени, ако търсенето не е достатъчно силно.

ОЩЕ: След решението на ОПЕК+: Последни данни за цените на петрола

В САЩ запасите от суров петрол, бензин и дестилати са нараснали през миналата седмица, отбелязват източници, като се позовават на Американския петролен институт. Данните му сочат, че запасите от суров петрол са се увеличили с над 4 млн. барела през седмицата, приключила на 31 май, при прогнози на анализатори в анкета на Reuters за спад от 2,3 млн. барела.

Запасите от бензин са нараснали с над 4 млн. барела, което е 2 пъти повече от очакваното от анализаторите увеличение. Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува официалните данни за запасите по-късно днес.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес