Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомобилните производители настояват за отлагане на забраната за бензинови и дизелови коли

28 юли 2023, 14:01 часа • 4626 прочитания

Забраната на бензинови и дизелови автомобили трябва да бъдат преместена поне до 2040 г., т.е. поне с 5 години от сегашния срок, поставен от ЕС. Това поиска главният изпълнителен директор на Renault Group - Лука де Мео, в кулоарите на конференцията за финансовите резултати на френския производител.

Италианецът в момента е председател на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) 

В отговор на въпрос относно възможността за преразглеждане на забраните свързани с екологичността и налагането на електрическите автомобили в Европа Де Мео обясни, че "влакът вече е напуснал гарата, вече не можем да се върнем, защото не е удобно от бизнес гледна точка. "Инвестирани са десетки милиарди и още толкова предстоят. Пътят вече е маркиран", посочи той.

Още: В Италия са бесни на забраната за бензинови и дизелови коли

Според него обаче, това не означава, че Европейският съюз не трябва да преосмисли някои неща, например едно отлагане от 2035 г. на 2040 г. би позволило пазарът да расте още повече.

Той критикува и новия стандарт Евро 7. "Правилата трябва да бъдат напълно преразгледани, като същевременно се запази новото внимание към замърсяването, което идва от спирачките и гумите. Но е абсолютно невъзможно двигателите да отговарят на ограниченията на Евро 7 до 2025 г. с правила, които все още не са дефинирани. Не е възможно да се направи това. Екологичният стандарт Евро 7 трябва да се преразгледа", категоричен е италианецът и за въвеждането на новия екостандарт от 2025 г.

Европарламентът забрани бензиновите и дизелови автомобили

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес