Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общинският кризисен щаб в Бургас поръчва още тестове за масов скрининг

16 април 2020, 13:45 часа • 2796 прочитания

Общинският кризисен щаб в Бургас реши да поръча още тестове – бързи и PCR, за да се разшири мрежата за масов скрининг.

Това съобщи кметът Димитър Николов в официалния си фейсбук профил.

Следващата седмица ще бъдат тествани медицинските лица, ангажирани с детските и женски консултации, които по решение на националния щаб трябва да бъдат възобновени до дни.

Ще се изследват още бургаските общопрактикуващи лекари, екипите на Белодробна болница, КОЦ - Бургас, ДКЦ-та, хемодиализни центрове, шофьори и контрольорки в градския транспорт и др.

Днес започна тестване на стоматолози и фармацевти и продължава това на полицаите.

Междувременно днес пациент е бил изписан от Инфекциозното отделение на УМБАЛ след втори отрицателен тест, a за лечение там остава само още един, който е добро състояние. 1179 са хората под карантина в областта, 557 от които са в община Бургас.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски представи днес отчет каква медицинска апаратура е закупена до този момент с постъпилите дарения от Общинския кризисен щаб и с парите, които постъпват директно в сметката на болницата.

Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите предпазни облекла и средства, стана ясно още по време на днешното заседание. Разпределени са и 2000 маски от най-висок клас, които бяха поръчани от Общинския кризисен щаб.

Бургаските пазари ще работят в режим на фермерски пазар през следващите дни. В тях ще се продават само плодове, зеленчуци и посадъчен материал от регистрирани производители..

На днешното заседание бургаско предприятие за производство на шевни материали за хирургията представи производството си, като Димитър Николов е поел ангажимент да изпрати писмо до всички медицински заведения в общината с призив да подкрепят местното производство на тези специализирани материали.

180 заявления са подадени до този момент за новата програма „Топъл обяд“. Капацитетът на услугата е за 250 души. Доставката на хранителни пакети по програмата на Общинския съвет ще се извършва и през почивните дни.

През уикенда също така ще продължи зареждането с храна и вода на дежурните полицаи на КПП-та.

Ще се обезпечават всички заявки за храна и медикаменти, постъпили на дежурните телефони от възрастни хора, самотни родители и поставени под карантина лица.

Вчера и днес се доставят козунаци на всички 192-ма наематели на общински жилища.

Екипи от културните институции в града и спортната общественост днес и утре раздават козунаци в комплект с рисунки от бургаски деца. Те се връчват на известни интелектуалци, спортисти и почетни граждани. Други екипи пък ще зарадват дежурните медици в Спешния център на УМБАЛ.

На всички защитени жилища за деца без родители ще бъдат доставени от общински екипи боядисани яйца и козунаци за Великден.

Църквите са дезинфектирани отново.

Срокът за безплатно ползване на синя зона в град Бургас се удължава до 26 април.

 

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 април

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 16 април

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес