Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Бургас става стопанин на Морското училище

25 юни 2019, 14:44 часа • 3452 прочитания

Общинските съветници в Бургас решиха Морското училище „Свети Никола“, да премине към общината. Досега то беше държавна собственост, под ръководството на Министерството на образованието. За промяната настоя кметът Димитър Николов. Тогава той заяви готовността на общината да стопанисва училището:

"Ако го получим, гарантирам, че ще бъдат положени всички усилия за модернизация на материалната база, повишаване качеството на образованието, запазването и развитието на това знаково за града ни училище", каза Димитър Николов.

На днешната сесия, това желание вече е факт.

Виолета Илиева, която е началник на РУО на МОН в Бургас, заяви:

„За 60 години десетки хиляди души са придобили специалности там. Материална база, сравнена с другите професионални гимназии в града, не е добра. Извършена е проверка на състоянието на училището, която е показала, че отливът на ученици е заради недобрата база“.

Училището отговаря на един от най-важните критерии, за да бъде общинско. Това е необходимостта професиите, които се изучават в него, да бъдат важни за поминъка в региона. А те са "Морско корабоводене", "Корабни машини и механизми" и "Митническа и данъчна администрация".

Много фирми, които работят в тези области, са изявили желание да наемат кадри от специалностите, които се изучават в морското училище.

„Много скоро Морското училище ще има база, сравнима с останалите гимназии в града“, обеща кметът Димитър Николов.

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес