Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обновяват сгради с културна стойност в Бургас

06 февруари 2020, 16:29 часа • 2299 прочитания

Още десет сгради с архитектурна стойност ще получат нов облик благодарение на различни европейски програми. Те трябва да бъдат реставрирани до края на тази година, предава кореспондентът на Actualno.com.

Освен националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, Община Бургас започна работа по своя инициатива, наречена "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя ще помогне на собствениците при ремонта на някои стари сгради. Повечето от тях се намират по главните пешеходни зони – улица "Александровска" и булевард " Алеко Богориди". За целта се подготвят администрират проектите, водят се разговори с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи сградите са културни паметници.

"Добрата новина е, че заради активността на Бургас имаме одобрени още 11 сгради, които с втори транш европейски средства да обновим в периода 2020 - 2022 година", каза кметът Димитър Николов.

Сериозен източник на средства за проектите е Оперативна програма "Региони в растеж". За финансиране по нея може да се кандидатства за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. С европейско финансиране по тази програма ще започне и обновяването на стари сгради, някои от които са знакови за града или с културна стойност.

При първите десет проекта Община Бургас ще бъде партньор на собствениците и ще управлява целия процес.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес