Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма регистриран нов болен от коронавирус в Бургас

23 март 2020, 15:37 часа • 4795 прочитания

Няма нов случай на заразаен с коронавирус в Бургас. Добрата новина беше съобщена на редовния брифинг на Общинския кризисен щаб от д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов допълни още по темата: "Бургас се включи в Националната програма за закупуване на обдишващи апарати. Поръчката от Бургас е за 15 нови апарата. Те ще се използват за лежащо болни пациенти, заразени от коронавирусна инфекция".

Директорът на УМБАЛ Д-р Бойко Миразчийски разясни:"Този апарат ще ни помогне в случаите, когато се извършват операции и кръвта, която се губи по време на интервенциите, да може да я съберем, досега тя се губеше изцяло, да я съберем. Самият апарат я обработва, стерилизира изцяло, отделя еритроцитния концентрат, който след това може да бъде прелят на същия пациент".

Другите новини от заседанието на Общинския кризисен щаб са, че тримата пациенти, които са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас, вече са без симптоми и нямат оплаквания. При един от тях все още има лека девиация на кръвната картина, но и това ще бъде овладяно от терапията, която е започнала и му се прилага.

Относно кацащият тази вечер на Летище Бургас самолет от Великобритания, от Кризисния щаб казаха:

"Не само за днешния, а и всички полети, пътниците ще бъдат термометрирани поотделно. Ще бъдат ангажирани допълнително служители към граничен и здравен контрол, санитарни инспектори от РЗИ, които ще връчат предписание, поставящо пътниците под задължителна 14-дневна карантина. Ще бъде осигурен, разбира се, и медицински транспорт - автомобил на бърза помощ за онези с висока температура или други симптоми, те ще бъдат извозвани до болница.

Това ще отнеме повече време от рутинната проверка, но предполагам, че тези, които пристигат, ще проявят необходимото разбиране. Недоумение в мен будят онези 200 наши сънародници, които искат да излетят за Англия", добави д-р Паздеров.

От утре на сайта на Община Бургас и на приложението Smart Burgas ще бъде качен математическият модел за заболяваемостта в Бургас и броят на лицата под карантина.

Обявен е Горещ телефон за Бургаската стоматология и той е 0886 40 7014.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес