Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Серенгети не трябва да загине

04 април 2016, 15:31 часа • 3258 прочитания

„Вакон“ и „Нешънъл Джиографик“ представят на книжния пазар обновеното издание на една от най-значимите документални книги за опазването на природата – „Серенгети не трябва да загине“.

На езика на племето масаи „серенгети“ означава „безкрайни равнини“, ала в средата на миналия век британските власти настояват територията на едноименния парк да бъде намалена с фаталната една трета. „Серенгети“ е сред последните девствени райони в Африка и предлага убежище на стотици хиляди животни, над които надвисва заплахата да се скитат прокудени от дома си.

Водени от безмерна любов към дивата природа и нейните животински обитатели, проф. д-р Бернхард Гжимек и синът му Михаел рискуват всичко и поемат към Черния континент с надеждата да предотвратят стесняването на границите и да съхранят биологичното разнообразие на парка. Кръжейки със самолет над тревистите простори и златистите савани на „Серенгети“, баща и син Гжимек проследяват ежегодната миграция на едрите бозайници, за да очертаят територията, необходима за пълноценното им съществуване. В продължение на две години двамата осъществяват първото обширно проучване върху екосистемата на парка и работят по заснемането на лентата „Серенгети не бива да загине“, която през 1959 г. е наградена с „Оскар“ за най-добър документален филм.

Смелите защитници на „Серенгети“ срещат много разочaрования по пътя си и неведнъж се питат дали жертвата им наистина си струва, но отговорът, който винаги изплува в сърцата им, е един: „Серенгети не трябва да загине“.

Зоологът проф. д-р Бернхард Гжимек е дългогодишен директор на Франкфуртския зоопарк и един от най-бележитите природозащитници в историята. Заедно със сина си Михаел, също отдаден зоолог, Бернхард заснема документалния филм „Няма място за дивите животни“ (1956) в Конго, а успехът на лентата им осигурява необходимите средства за съдбовното пътуване до Националния парк „Серенгети“.

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес