Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Коя е билката?“ ни учи да владеем магията на билките в България

23 май 2023, 10:43 часа • 1052 прочитания

С поредицата си „Самодивски сезони“ и продължението ѝ „Орисано“ варненската писателка Искра Урумова омая родните читатели и ги разведе из магичния свят на българския фолклор и митове. Сега самодивата на българската литература с фино перо на магьосница се захваща с нова, съвсем истинска история, която ни разказва за билките в България.

Във великолепното издание „Коя е билката?“ Искра Урумова обединява сили с потомствения билкар, фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница „Магическо биле“ Елионора Недялкова. Двете заедно създават полезна, любопитна и образователна книга с рецепти, знания и сказания, свързани с някои от най-често срещаните и използвани български билки.

Скътала сред страниците си мъдрости, сякаш излезли от пожълтелите страници на бабините тефтери, които всеки български дом грижливо пази, „Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи.

От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, това издание дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес