Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на света отвъд Древна Гърция и Рим в новото издание на „Пътищата на коприната“ от Питър Франкопан

16 май 2023, 13:31 часа • 2233 прочитания

Емблематичният труд пренарежда пъзела на световната история, отдавайки дължимото на Азия и моста между Изтока и Запада.

След дълго отсъствие на пазара изключителната „Пътищата на коприната“ на британския историк Питър Франкопан отново намира своето място в книжарниците.

„Пътищата на коприната“ е един от най-знаковите прочити на световната история, който разширява европоцентричния разказ за света. Книга за сложните връзки между народите и държавите в миналото, които все още оказват невидимо, но незаобиколимо влияние и в настоящето.

Наистина ли глобалната търговия достига своя бум през последния век?Kaк се стига до възходът на западната цивилизация и защо мирът в т.нар. Близък Изток изглежда невъзможен? Зараждат ли се отново Пътищата на коприната през XXI век?

Питър Франкопан тръгва по някои от най-прашните маршрути на човешката история, за да я разшири до същинския ѝ мащаб, като в центъра поставя различните измерения на регионите, които свързват континенти и океани далеч преди съвременността – и по които текат идеи, стоки, зарази и армии, които сеят разруха и носят промяна.

Написани достъпно и с размах, тези страници водят читателя на вдъхновяващо и шеметно пътешествие из екзотичния и често напълно непознат за нас Изток, където са се въздигали и разпадали велики империи, възниквали са глобални религии и смайващи паметници, а науката и изкуството са постигали висини далеч преди Ренесанса и Просвещението.

Акцентирайки върху връзките по гръбнака на Азия, които са диктували световната история, британският историк се стреми да избяга от лесните и клиширани хронологии и едностранчиво проследяване на събитията от европоцентрична гледна точка, като простира своя разказ от зараждането на древните цивилизации през периода на възхода на християнството и исляма, та до последвалите Велики географски открития, Просвещението и световните промени до наши дни.

В духа на знаковата „Под различни небеса“ от Норман Дейвис, „Пътищата на коприната“ от Питър Франкопан е мащабна и пленителна картография на света от миналото, която може да помогне да се предвидят следващите десетилетия на бъдещето.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес