Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черно море и ЦСКА 1948 си разделиха по точка в откриващия мач на Първа лига

19 юли 2024, 20:55 часа • 788 прочитания

Черно море и ЦСКА 1948 си поделиха по една точка в нулево равенство в откриващия мач на Първа лига. И двата тима имаха добри моменти, но така и не успяха да се възползват от тях. Стражът на ЦСКА 1948 направи няколко изумителни спасявания, за да запази вратата си чиста. Така Черно море продължи домакинската си серия без загуба. "Моряците" бяха най-силния домакин през миналогодишната кампания, като спечелиха 52 от 54 възможни точки.

Без победител в първия мач от новия сезон

Откриващият мач на сезона в Първа лига започна с едноминутно мълчание в памет на легендарния вратар Илия Вълов, който напусна този свят преди няколко дни. Преди това пък домакините спазиха традицията за началото на всеки шампионат и пуснаха националния химн на България.

Черно море не е губил откриващ мач на "Тича" от старта на шампионата през 2020 г., когато отстъпи на Лудогорец. Напълно логично домакините взеха инициативата в мача. Въпреки това столичани успяха да застрашат вратата, пазена от Пламен Илиев, още в 3-тата минута. Дълго подаване изведе Радослав Кирилов зад отбраната и той отправи страхотен удар от въздуха , който бе отразен от вратаря. Бирсент Карагарен направи добавка, но топката мина над вратата. Асистент-съдията обаче вдигна флага за засада и ЦСКА 1948 да беше вкарал, голът нямаше да бъде зачетен.

Малко положения и без гол 

В 14-тата минута Васил Панайотов излезе очи в очи със стража на "червените" Петър Маринов, но ударът му мина покрай вратата. Чак след това съдията Георги Гинчев отсъди нарушение в атака на Панайотов. Райън Бидунга получи първия жълт картон за сезона, когато събори откъсващия се отдясно Николай Златев. Първият точен удар в мача нанесе дебютантът Дуду, но не успя да затрудни вратаря на гостите, който улови топката без проблеми. Съдията прекъсна играта в 30-тата минута, за да могат футболистите на двата отбора да се освежат, защото температурите в страната остават опасно високи. 5 минути по-късно Влатко Дробаров реагира остро срещу решението на съдията си заслужи второто официално предупреждение в мача.

Малко преди края на първото полувреме Петър Маринов направи невероятно спасяване, за да отрази хубав удар извън наказателното поле на Мазир Сула. Французинът шутира към вратата и в последвалия корнер, но стражът на ЦСКА 1948 отново бе на мястото си. Така двата тима се оттеглиха на почивката при резултат 0:0 след предпазлива игра през първото полувреме.

Черно море - ЦСКА 1948

Второто полувреме на "Тича" започна със промяна в състава на столичани - излиза Марто Бойчев, влиза Емил Ценов. Веднага след началото гостите стигнаха до първия си ъглов удар в мача, след като удар на резервата рикошира в бранител на "моряците". През второто полувреме се наблюдаваше по-отчетливо предимство във владението на топката за домакините.

Безкомпромисен Петър Маринов спаси всеки удар на "моряците"

В 57-мата минута гостуващия отбор имапе претенции за дузпа. Карагарен нахлу в наказателното поле на домакините, където падна след контакт с Влатко Дробаров. Георги Гинчев обаче даде знак играта да продължи. Последваха "тихи" 20-тина минути, като в тях се открояват само картоните на Симеон Василев от ЦСКА 1948 и резервата Евгений Сердюк.

В 82-рата минута Маринов направи още две страхотни спасявания, за да запази вратата си чиста. Появилият се като резерва Уеслен беше отказан от поредната добра изява на стража на ЦСКА 1948. Секунди преди края на редовното време напрежението нарастна и Райън Бидунга бе изгонен, след като получи втория си жълт картон за мача. 

В добавените 5 минути варненци отново погледнаха към вратата на Маринов, но той бе безкомпромисен и не допусна гол. Така двата тима разделиха ппо точка в нулевото равенство на "Тича". За Черно море предстои гостуване в Европа на израелския Апоел Беер Шева. Мачът от квалификационния етап на Лигата на конференциите ще се изиграе на 25 юли, четвъртък, от 20:00 часа българско време. В същия ден ЦСКА 1948 ще приеме черногорския Будучност от 20:30 часа, давайки старт на европейското си участие.

ОЩЕ: БФС призова за феърплей: С общи усилия може да върнем добрата репутация на българския футбол

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес