Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България стана за резил в Белфаст! Катастрофална загуба за националите в Лигата на нациите

15 октомври 2024, 23:39 часа • 3803 прочитания

Националният отбор по футбол на България допусна тежка загуба от Северна Ирландия с 0:5 като гост в четвърти мач от груповата фаза на Лигата на нациите. "Лъвовете" бяха тотално неузнаваеми на стадион "Уиндзър Парк" в Белфаст, като Кирил Десподов пропусна дузпа, а Айзък Прайс от състава на домакините отбеляза хеттрик, за да нанесе първа загуба на Илиан Илиев като национален селекционер.

България катастрофира в Лигата на нациите

Северна Ирландия започна активно още от първия съдийски сигнал и законемрно стигна до попадение след само 15 минути игра. Домакините пробиха по левия фланг, където Дион Чарлс надигра Живко Атанасов. Последва чудесно подаване успоредно на голлинията, насочено към Айзък Прайс, който успя да засече от близка дистанция и да вкара.

Северна Ирландия разпиля "лъвовете" в Белфаст

15-на минути по-късно Северна Ирландия удвои аванса си. Домакините отново атакуваха през левия фланг, като този път Виктор Попов бе преодолян с лекота от съперников играч. Последва разбъркване в наказателното поле, а Георги Костадинов извърши нарушение за дузпа. Съдията пусна авантаж, за да може Айзък Прайс да вкара втория си гол в мача. 

Северна Ирландия - България, Виктор Попов

Кирил Десподов пропусна дузпа

В 32-ата минута северноирландците вкараха и трето попадение, и пак след атака през левия фланг. Броуди Спенсър навлезе от фланга към сърцевината на терена, откъдето опита удар от дистанция. Топката срещна напречния стълб, но след това се отби в тялото на плонжиралия Димитър Митов, за да се озове в българската мрежа с автогол на родния страж.

В края на полувремето България получи великолепен шанс да върне едно попадение. "Лъвовете" спечелиха дузпа след разбъркване в наказателното поле на Северна Ирландия за нарушение, което първоначално остана загадка за зрителите. Кирил Десподов застана зад бялата точка и заложи на силата, но ударът му разтресе напречния стълб и не намери целта.

Кирил Десподов

И смените на Илиан Илиев не помогнаха на България

На почивката Илиан Илиев извърши двойна смяна, пускайки в игра Валентин Антов и Здравко Димитров. "Лъвовете" показаха известно събуждане, особено от действията на Димитров, който бе доста активен в предни позиции. До промяна в резултата обаче не се стигна. В средата на втората част Северна Ирландия вкара четвърти гол, но попадението бе отменено от ВАР заради засада.

В 81-ата минута Северна Ирландия отбеляза и четвърти гол във вратата на България. Айзък Прайс получи топката пред наказателното поле, откъдето имаше достатъчно време да се нагласи за удар и да изстреля кълбото в горния ляв ъгъл на вратата на Митов. По този начин той оформи своя хеттрик в мача, след като по-рано отбеляза още два гола.

Северна Ирландия - България Здравко Димитров

Националният отбор изпусна първото място в групата

Кошмарът за България придоби своя завършек в 89-ата минута, когато Северна Ирландия проби по десния фланг, за да се стигне до подаване в наказателното поле, където Джош Магенис успя да се разпише. С победата Северна Ирландия излезе на върха в класирането със 7 точки, Беларус се нарежда втори с 6 пункта, а България заема трето място с 5 точки. Люксембург пък е последен с 2 пункта.

ВАР-ът на Actualno: "Лъвовете" на Илиан Илиев - със статут на непобедими, а всъщност шампиони по ремита

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес