Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Неприлагането на Брюкселското споразумение може да доведе до война

19 април 2023, 18:41 часа • 2430 прочитания

Разпоредбите на Брюкселското споразумение трябва да бъдат изпълнени, в противен случай може да избухне война, подобно на тези, които се случиха след "някои други споразумения". Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с шведския външен министър Тобиас Билстрьом в Белград, предаде ТАСС.

"Днес се навършват 10 години от подписването на Споразумението от Брюксел. Това е задължение, което съществува от 19 април 2013 г. насам. За да не се окажем в ситуация, подобна на тази, която се случи след някои други споразумения, когато впоследствие избухнаха войни, защото, както казаха някои европейски лидери, всичко това е било измислица и опит за протакане на времето, те (лидерите на непризнато Косово) трябва да изпълнят задълженията си. В Сърбия може и да сме глупави, но не до такава степен, а и имахме възможност да се поучим от останалите. Очакваме, че вие (Прищина) ще изпълните това, което трябва. След това ние, с голямо удоволствие, ще покажем колко надеждни сме като партньори и колко много искаме да изпълним това, което сме обещали", заяви сръбският лидер, цитиран от БГНЕС.

Вучич подчерта, че Сърбия ще изпълни всичко, за което страните са се договорили в рамките на френско-германския план за преговори между Белград и Прищина, но балканската страна "няма да подкрепи членството на непризнато Косово в ООН" или в която и да е друга международна организация.

На 19 април 2013 г. беше сключено Първото споразумение за принципите, регулиращи нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, неофициално известно като Брюкселското споразумение. Този документ предвижда създаването на Общност на сръбските общини - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в непризнато Косово. Вучич неколкократно заяви, че страната му е изпълнила своята част от споразумението, докато косоварите само са започнали да изготвят устава на Общността, но след това са преустановили процеса.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес