Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Република Сръбска създават специална институция за мигрантите

02 август 2018, 13:47 часа • 1320 прочитания

Република Сръбска (РС), намираща се в състава на Босна и Херцеговина (БиХ) създава специална институция, която ще се занимава с въпросите на миграционната политика.

Това заяви президентът Милорад Додик по телевизията днес.

"Целта на формирането на републикански координационен орган е мигрантите да не се струпват тук. Ще се опитаме съвместно със структурите на полицията, гражданската защита, местното самоуправление и обществеността да установяваме пристигането на мигрантите, тяхната самоличност и колкото се може по-скоро да ги изпращаме там, където те искат да отидат. Ако някой си мисли, че може да превърне РС в приемен център, може да забрави за това", подчерта Додик.

Премиерът Желка Цвиянович подчерта, че мигрантите представляват сериозен пробллем, с който властите на БиХ не успели да се справят. Поради тази причина босненските сърби били изправени пред необходимостта да създадат специална институция, която да се бори с мигрантския проблем, предаде БГНЕС.

По данни на властите в БиХ в момента се намират около 10 000 мигранти, които при преминаването на гранизцата унищожават документите си, което прави сложно да бъдат идентифицирани.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес