Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Черна гора празнуват падането от власт на Мило Джуканович

01 септември 2020, 06:01 часа • 2018 прочитания

Бой между привърженици на опозицията и управляващата Демократическа партия на социалистите (ДПС) беляза протестите в столицата Подгорица в понеделник - ден след изборите в Черна гора, предаде БГНЕС.

На 30 август в Черна гора се проведоха парламентарни избори. По предварителни данни на избирателната комисия опозицията за първи път от повече от 30 години получи повече гласове от управляващата Демократическа партия на социалистите на президента Мило Джуканович. В понеделник законността на изборите и резултатът от тях бяха признати от независими международни наблюдатели, от НПО, както и от мисията на ОССЕ, посолствата на САЩ и Великобритания. Следобед лидерите на най-голямата опозиционна коалиция "За бъдещето на Черна гора" Здравко Кривокапич, опозиционното движение на Дритан Абазович и "Демократи" на Алекса Бечич, проведоха среща, на която се договориха за принципите на сътрудничество и "формирането на бъдещото правителство на Черна гора и изпълнението на волята на гражданите".

В понеделник вечерта по улиците на Подгорица се проведе шествие. "Няма повече Мило Джуканович, няма повече Демократическа партия на социалистите!", викаха празнуващите привърженици на опозицията. Полицията не се намеси.

"Няколко души бяха ранени при сбиване в центъра на града между поддръжници на ДПС и опозиционни коалиции, имаше и размяна на хвърлени камъни", съобщи местната полиция.

Според данните в кафене привърженици на управляващата партия празнували "победа" на изборите, като запалили огньове пред него. Група поддръжници на опозицията, обаче, минали оттам и след размяна на реплики станал скандал. Броят на ранените не се съобщава.

Лидерът на най-голямата опозиционна коалиция Кривокапич призова поддръжниците да напуснат улиците и да празнуват у дома. "Поради потвърдената информация, че значителен брой наети провокатори се опитват да предизвикат инциденти както в Подгорица, така и в други градове на Черна гора, призовавам гражданите да се приберат у дома и да празнуват там", написа лидерът на опозицията във Facebook.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес