Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникален случай: Осъдиха Гърция заради прилагане на шериата в граждански дела

28 декември 2018, 13:30 часа • 11138 прочитания

Съдът по правата на човека в Страсбург осъди Гърция за прилагане на шериата в граждански дела. Това съобщава австрийският национален ежедневник Die Presse, като уточнява, че страната е единствената в Европейския съюз, в която при строги условия се допуска прилагането на ислямското право.

В коректния случай властите в южната ни съседка са приложили шериата вместо обичайното гражданско право в спор за наследство. Съдиите в Страсбург видяха в случая нарушения на забраната за дискриминация, пояснява изданието, цитирано от агенция "Фокус".

Какъв е случаят? Гръцка вдовица се оплакала, че покойният ѝ съпруг е наследил имущество, но след това е загубил голяма част от него. Сестрите на покойника оспорили наследството на мъжа, който е бил от мюсюлманското малцинство. Оттук произтича и решението за прилагане на шериата. В крайна сметка вдовицата получила една четвърт от наследството му. В Страсбург обаче са уверени, че вдовицата би наследила всичко, ако делото бе водено според гражданското законодателство на Гърция.

Гърция е единствената страна от ЕС, в която може да се прилага шериатарското право. Това е допустимо в Западна Тракия, в североизточната част на страната, на европейската граница на Гърция с Турция на изток и с България на север. В Западна Тракия, в резултат на вековното османско владичество, има и мюсюлманско малцинство - балкански турци и помаци. От 1923 г., ако е необходимо и в ограничена степен, за тях се прилага законът на шериата.

Но едва през тази година парламентът реши да въведе допълнително ограничение за местното прилагане на шериата: оттогава мюсюлманските духовници имат право да отсъждат по шериата, ако двете страни в спора са съгласни. В противен случай гражданската съдебна власт е компетентна в процесите.

В крайна сметка съдиите в Страсбург приеха аргумента на вдовицата, че в Гърция „не е обективно и разумно оправдано различно третиране на хората от различни религии по въпросите на наследството".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес