Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свързана с ПКК група пое отговорност за атентата в Анкара

17 март 2016, 09:49 часа • 2054 прочитания

Свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК) групировка пое отговорност за взрива в Анкара, при който загинаха 37 души, съобщи ТАСС.

На 14 март Reuters съобщи, че вероятният организатор на терористичната атака е ПКК, Работническа партия на Кюрдистан или техни поддръжници са отговорни за атентата.

Екстремистите от тази група и по-рано са използвали коли експлозиви за атентатите, последния от които стана на 4 март.

До днес по думите на представител на турските сили за сигурност, до момента нито една терористична организация не е поела отговорност за атентата, съобщи ТАСС.

Припомняме, че на 13 март в 18,45 ч. местно време се взриви между два автобуса на градския транспорт в момент, когато на мястото е имало много хора.

Върховния съвет по радиото и телевизията на Турция обяви забрана за медийно отразяване от мястото на взрива. Властите спряха и достъпа до социалните мрежи.

Някои от информационните агенции припомнят, че посолството на САЩ преди дни предупреди своите граждани за възможни терористични нападения на 11 март и препоръча да не приближават района на дипломатическата мисия.

Припомняме, че на 17 февруари т.г. в близост до военно общежитие в централната част на Анкара при атентат загинаха 28 души и бяха ранени 81. Тогава автомобил с експлозиви се взриви до автобус, превозващ военни, спрял на светофарите на булевард Иньоню в центъра на турската столица. Отговорност за атентата пое „Кюрдските свободни соколи” (Kurdistan Freedom Falcons /TAK/) - военна кюрдска група, свързана с ПКК.

На 12 януари в Истанбул загинаха 10 и бяха ранени 17 души, когато камикадзе се взриви до група туристи от Германия. Атентатът стана в близост до спирка на градския транспорт на площад Султанахмет. Загиналите бяха немски граждани. Нападателят се оказа член на Ислямска държава.

В края на февруари стана ясно, че от началото на година турските сили за сигурност са предотвратили 18 самоубийствени атентата. Четири коли бомби са били вкарани на територията на Турция, като са били открити три от тях. Всичките са били натоварени с експлозиви.

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес