Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбски военачалник: Настояваме за незабавна реакция на КФОР в защита на сърбите

23 юни 2023, 20:40 часа • 1646 прочитания

Началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал Милан Мойсилович поиска незабавна реакция от страна на КФОР и други международни институции за сигурност, за да се осигури защита на сърбите в Косово, съобщи националната телевизия РТС.

"В съответствие с всички факти уведомих командира на КФОР, че следим развитието на събитията с голямо безпокойство и настояваме за предприемане на незабавни мерки за защита на сръбския народ и правото на сърбите да оцелеят. Това е нашата молба към КФОР и другите международни институции за сигурност в Косово и Метохия", заяви генерал Мойсилович на конференция.

Той добави, че сръбските въоръжени сили изпълняват всички задължения съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, Военнотехническото споразумение от Куманово и всички временни оперативни процедури и режим на действие по административната граница, но подчерта, че "днес е ясно, че международната общност не изпълнява задълженията си".

"Ако сръбската армия получави заповеди от върховния главнокомандващ, те щя изпълни в пълен обем всички свои задачи, свързани с цялостната криза в областта на сигурността", заяви генерал Мойсилович, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес