Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скопие излезе на нов протест, докато депутатите гласуват френското предложение

14 юли 2022, 15:15 часа • 1439 прочитания

Протестите в центъра на Скопие не стихват и дори се усилват в деня, в който депутатите на Северна Македония ще гласуват т.нар. „френско предложение“ в парламента. Демонстрацията, организирана от опозицията, е под надслов „Ултиматум – не, мерси“, предава местната медия „МКД“.

Днес в 13:30 ч. започна заседанието на северномакедонския парламент, който трябва да реши дали да приеме предложението на френското председателство на ЕС. С него би се вдигнало българското вето и биха започнали преговори с Брюксел за членство на РСМ в блока.

В центъра на Скопие има засилено полицейско присъствие, а ул. „11 октомври“ пред сградата на парламента е затворена още от ранните часове в четвъртък. Полицаите си имат и други проблеми – трябва да следят проявите на 250 ултраси на полския футболен Легия Гданск, пристигнали в РСМ за мача реванш от Лигата на конференциите срещу местния Академия Пандев.

В началото на демонстрацията срещу френското предложение недоволните граждани изпяха националния химн и вдигнаха плакати с надписи „Спрете българизацията“ и „Македонците все още се борят за правата си“.

Палатките, които протестиращите бяха разположили пред сградата на правителството през последните дни, бяха преместени пред парламента още снощи. Демонстрантите се оплакаха, че полицията тази сутрин извършила „незаконно претърсване“ в шатрите.

Припомняме, че управляващата партия на Социалдемократическия съюз (СДСМ) подкрепи френското предложение. Финалното решение ще бъде взето от депутатите, като партията на премиера Димитър Ковачевски разчита на мнозинството си в 120-членния парламент.

В РСМ днес пристигна и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която присъства на заседанието на народните представители.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес