Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

23 април 2024, 22:15 часа • 2022 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин ще посети Белград по повод 25-ата годишнина от удара на САЩ по китайското посолство в Сърбия. Това съобщи информационната агенция Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с подготовката на посещението на китайския лидер.

Още: Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

На 7 май 1999 г. по време на бомбардировките на Югославия е засегнато китайското посолство в Белград. Трима души загиват, а повече от 20 са ранени. Източници съобщиха, че посещението на Си Дзинпин ще се състои на 7 май или около тази дата. По време на европейската си обиколка Си Дзинпин ще посети също Франция и Унгария.

Още: Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Bloomberg отбелязва, че пътуването на китайския лидер идва, след като германският канцлер Олаф Шолц призова Си Дзинпин да убеди Владимир Путин да спре военния конфликт между Русия и Украйна по време на посещението му в Китай. Според "Уолстрийт джърнъл" държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще направи подобно изявление в Пекин тази седмица, докато САЩ разработват санкции, насочени срещу китайски банки, които подпомагат руския отбранителен сектор.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес