Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи в сблъсък с полицията след влаковата катастрофа в Гърция (ВИДЕО)

02 март 2023, 14:41 часа • 1836 прочитания

Стотици граждани излязоха по улиците на Гърция след фаталния сблъсък между два влака от нощта на 1 март, при който загинаха десетки хора. Демонстрантите изразяват гнева си срещу лошите резултати, постигнати от управляващите, по отношение на безопасността на железопътния транспорт.

Протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в гръцката столица Атина, след като във вторник вечерта пътнически влак, превозващ над 350 души, се сблъска с товарен влак в Темпи, близо до град Лариса. Броят на жертвите е поне 46 души, според последни данни на местната медия "Катимерини". Очаква се броят на жертвите да нарасне.

Гръцкият министър на транспорта подаде оставка след трагедията, а профсъюзът на железопътните работници стачкува, обвинявайки правителството в "неуважение" към сектора.

Най-малко 52 души остават в болница в резултат на катастрофата, след която вагоните остават преобърнати, а около тях има обгорели отломки. Шестима от ранените, които се лекуват, са в критично състояние заради рани по главата и сериозни изгаряния, съобщи държавната обществена телевизия ERT в четвъртък.

Повечето от пътниците, участвали в произшествието, са били млади - около 20-30 години, казаха от местната болница за ERT.

Процесът на идентифициране на загиналите продължава успоредно с възстановителните дейности, в които участват пожарникари и служители на бърза помощ, като вниманието е насочено към първите вагони на пътническия влак, съобщиха гръцките власти.

Гърция има слаби резултати по отношение на безопасността на пътниците в железопътния транспорт в сравнение с други страни в Европа, като отчита най-високия процент на смъртност в железопътния транспорт на милион километри с влак в периода 2018-2020 г. сред 28-те страни на континента. Това гласи доклад от 2022 г. на Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз, цитиран от CNN.

На извънредно заседание гръцката федерация на железопътните работници реши единодушно да започне 24-часова стачка в четвъртък, за да подчертае лошите условия на труд и хроничния недостиг на персонал. Тя обвини правителството в "неуважение" към железниците за причиняването на трагичната катастрофа, като заяви, че "повече постоянен персонал, по-добро обучение и най-вече въвеждането на модерни системи за сигурност, постоянно се хвърлят в кошчето за боклук".

Всички влакове на основната гръцка железопътна компания "Хеленик трейн" (Hellenic Train) днес няма да се движат.

Отделно от това, друга 24-часова стачка обявиха работниците от гръцкото метро, които заявиха: "Няма думи, с които да опишем тази трагедия".

Единственият арестуван до момента по повод трагедията е началникът на гарата в Лариса, който призна фаталната си грешка, причинила катастрофата. Той ще се изправи пред съда, като го грози наказание от 10 години до доживотен затвор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес