Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Сърбия готви протест и блокада на парламента

02 август 2020, 17:25 часа • 2960 прочитания

Сръбското опозиционно движение "Стига толкова!" свика протест пред сградата на парламента на Сърбия, организиран от движението, днес в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време), който ще бъде "въведение" към планираната блокада на парламента утре в 9:00 часа, пише македонският информационен портал A1 On.

"Целта на ненасилствената блокада е с нашето присъствие да блокираме фалшифицираните депутати да съставят фалшифициран парламент в сградата на Националното събрание", се казва в изявлението на организаторите, цитирано от кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград.

Те заявяват, че управляващите са свикали учредително заседание на "фалшифицирания парламент" в понеделник сутринта, а крайният срок за неговото конституиране според закона е вторник, 4 август.

Ако парламентът не бъде конституиран, правителството ще падне, заяви лидерът на "Стига толкова!" Саша Радулович.

"Правителството фалшифицира тези избори. Не беше достатъчно то да купува гласове с нашите пари, да сплашва хората, да фалшифицира списъци с избиратели, да контролира медиите, но то също трябваше да фалшифицира протоколите от избирателните секции. Ние открихме това и законно анулирахме изборите. Всички медии, цялата опозиция, всички "неправителствени организации", финансирани от ЕС, Германия, мълчат за това", се казва в изявлението на организаторите.

През последните седмици в Сърбия има бурни протести и сериозни безредици, а в страната бързо нарастват заразените с коронавирус.

 

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес