Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови горещини връхлитат Румъния

24 юли 2023, 12:19 часа • 1237 прочитания

Нова гореща вълна ще обхване Румъния тази седмица. Най-горещият ден се очаква да бъде сряда, предупреждават метеоролозите в страната.

ОЩЕ: Абсурдна жега в Гърция, Полша прати 50 пожарни на помощ (ВИДЕО)

Заради опасните жеги днес в западна, южна и част от източна Румъния в сила е жълт код. Топлинният дискомфорт ще е висок, а индексът на температурата и влажността ще надхвърли критичния праг от 80 единици. Максималните температури ще са между 34 и 37 градуса.

Във вторник най-горещо се очаква да бъде в Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Илфов, Кълъраш и в Букурещ, където живакът в термометрите ще достигне 40-42 градуса. В сила ще е червен код за опасно топло време. За останалите южни и югозападни райони е обявен оранжев код.

Червен код за екстремни температури и силен топлинен дискомфорт ще бъде в сила в сряда за Южна и Югоизточна Румъния - окръзите Телеорман, Гюргево, Илфов, Кълъраш, Яломица, Браила, Галац, западната част на окръг Констанца, и град Букурещ.

“Румъния ще продължи да страда от жеги през следващия период, тъй като наближава третата гореща вълна”, коментира за Диджи24 ръководителят на Националната метеорологична администрация Елена Матееску. По думите й е възможно този месец да се окаже в топ три на най-топлите месеци в историята на метеорологичните измервания в страната. “Не е изключено да регистрираме температури над тези, които имахме досега, защото земята вече е по-топла”, смята Матееску.

Рекордно висока температура е измерена в Букурещ на 16 юли 1931 г., припомня вестник "Евениментул зилей". Тогава румънската столица буквално е разтопена от жегата, а живакът в термометрите показват 60 градуса. В същия ден в Сахара са регистрирани 80 градуса.

ОЩЕ: България е в топ 5 на Европа по смъртни случаи, причинени от жегите на лято 2022

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес