Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощно земетресение удари в Албания (ВИДЕО)

26 ноември 2019, 06:10 часа • 8387 прочитания

Много силно земетресение, с епицентър на няколко километра от албанския бряг, удари тази нощ - край пристанищния град Дуръс (Драч). Първоначалните оценки бяха за трус от 6,4 по Рихтер, с дълбочина 10 километра, но БНТ съобщи за 5,7 по Рихтер, вече има оценки и, че силата е била 5,6 по Рихтер. Имало е и вторичен трус, от 5,4 по Рихтер.

Тепърва ще се оценяват щети и се чака информация дали има жертви - вече има данни за 50 леко пострадали, откарани в болници, а според американски оценки силата на труса е такава, че може да причини големи разрушения, 8000 души пряко са усетили земетресението като сила, а 12 милиона души на Балканите са го усетили по някакъв начин. През септември тази година, почти на същото място имаше земетресение от 5,6 по Рихтер, което рани 70 души и нанесе щети на 500 сгради. В Twitter обаче вече се появиха клипове с разрушения, включително жилищна сграда, където вероятно има затрупани хора - десетина души.

Според Deutsche Welle, която цитира свидетелски показания, първият трус е продължил 20-тина секунди.

Има съобщения, че земетресението е усетено чак в България, по високите етажи в София. В Скопие обаче много хора са били събудени, защото епицентърът на труса е на около 100 километра от македонската столица.

Междувременно в Албания е спрян токът, като нашето МВнР събира информация има ли пострадали българи след труса. Засега няма данни за пострадали наши сънародници. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес