Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонските студенти, учили в България, ще държат изпит за признаване на дипломите

12 януари 2015, 12:31 часа • 30456 прочитания

Македонските студенти, завършили в България, ще трябва да полагат държавен изпит в Македония. Това предвиждат новите изменения на закона за висшето образование, предаде македонското електронно издание Плус инфо.

Според измененията студентите, които са завършили в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чили, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Корея, Люксембург, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ, няма нужда да полагат изпит, за да валидират дипломите си.

Членки на ОИСР не са България, Хърватия, Румъния, Албания, Сърбия и др. Така студентите, които искат да легализират дипломата си в Македония, а са учили в тези страни, ще трябва да полагат държавен изпит.

Бившият студентски лидер Самоил Малчевски заяви, че не вижда логика да бъдат признавани дипломите от Чили и Мексико, а не от страни-членки на ЕС като България, Хърватия и Румъния.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес