Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите на Сърбия и Косово продължават преговорите в Брюксел

02 май 2023, 14:26 часа • 699 прочитания

Лидерите на Сърбия и Косово се срещат в Брюксел във вторник, за да продължат преговорите за прилагането на подкрепения от Европейския съюз план от 11 точки за нормализиране на връзките между двете, но напрежението продължава да тлее, предава Kathimerini.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел ще свика срещата на високо ниво между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти. Очаква се те да одобрят декларация за безследно изчезналите лица и също така да обсъдят първия проектостатут за създаване на асоциация на общините със сръбско мнозинство в Косово – два деликатни въпроса за бившите военни врагове. ОЩЕ: В 11 точки: Ето как ЕС вижда трайния мир между Сърбия и Косово

Мирослав Лайчак, пратеник на Борел за преговорите Белград-Прищина, каза, че срещата във вторник е „решаваща стъпка напред и е важно да се избягват всякакви действия, които биха могли да влошат атмосферата“.

Срещата следва тази през февруари, когато и двамата лидери дадоха мълчаливо одобрение на спонсорирания от ЕС план за прекратяване на месеците на политически кризи, и срещата на върха през март в Северна Македония, където Белград и Прищина условно се споразумяха как да приложат плана.

Kathimerini отчита, че малко от споразуменията, постигнати между двете страни в продължилите 12 години преговори с посредничеството на ЕС, са приложени. Брюксел и Съединените щати често се намесват, за да успокоят напрегнатите ситуации между Белград и Прищина, особено през последната година след руското нахлуване в Украйна.балкани

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес