Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър иска отрицателен PCR от пристигащи българи

29 юни 2020, 12:05 часа • 1676 прочитания

От днес всички пристигащи от България в Кипър задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус. Правителството в Никозия включи страната ни в групата на държавите с по-висок риск за разпространение не COVID-19. Решението обявиха от здравното министерство в страната, цитирани от БНР.

България премина от група А - на безопасните държави, в група Б - на рисковите, заради трима установени пътници, пристигнали с полет от София. От здравното министерство обясняват действията си като "предпазна мярка".

Кои други държави затегнаха мерките за българи, четете тук.

Пред БНР говорителят на министерството Маргарита Кириаку коментира, че всички граждани на държавите от група Б, трябва да си направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова.

Пътниците от полетите от България обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.

Всички влизащи в Кипър също така трябва да попълнят предварително въпросник, декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 юни

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес