Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извънредно положение за 4 месеца на Лесбос заради пожара

09 септември 2020, 14:26 часа • 1208 прочитания

4 месеца извънредно положение на Лесбос обяви от днес със своя заповед заместник-министърът по гражданска защита и управление на кризи Никос Хардалиас след решение на главния секретар на гражданската защита Василис Папагеоргиу.

Причината е, че пожарът тази нощ почти напълно унищожи бежанският лагер Мория, където живят близо 13 000 бежанци и мигранти, съобщава АНА-МПА. 

Как изглежда той можете да видите в кадрите в този материал.

Основната версия за пожара е сблъсъци с мигранти след установени 35 заразени с коронавирус в лагера.

За момента няма данни за жертви.

За острова заминават министрите на вътрешните работи и на миграцията Тасос Теодорикакос и Нотис Митаракис, както и председателят на националната служба за обществено здраве Панайотис Аркуманеас, които ще се запознаят със ситуацията на място в административния център на острова Митилини.

Малко по-рано частично бяха евакурани хора от лагера в Мория. Оставащите 400 непридружавани деца-бежанци, които все още са настанени там ще бъдат незабавно прехвърлени в континенталната част на Гърция с финансиране от Европейската комисия, предаде гръцката телевизия Скай.

В публикация в Туитър европейският комисар по миграцията Илва Йохансон пише, че вече е договорено финансиране за преместването.

От Върховният комисариат на ООН за бежанците изразяват загриженост за настанените там 12 000 кандидати за убежище, сред които над 4000 деца, както и представители на други уязвими групи, сред които 407 деца без придружител, бременни жени и възрастни хора.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес