Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интронизираха новия сръбски патриарх

19 февруари 2021, 14:12 часа • 1132 прочитания

Новият глава на Сръбската православна църква (СПЦ), патриарх Порфирий, беше интронизиран днес на специална церемония в катедралната църква „Свети Сава“ в Белград. Това пише сръбският вестник "Политика", цитиран от агенция "Фокус".

С акта за интронизация новият патриарх поема всички права и задължения, които му принадлежат според каноните и църковната конституция.

Добросанският митрополит Христозом, като пазител на трона, му връчи отличителните знаци на патриаршеския пост. В катедралната църква бе отслужена Света архиерейска литургия, на която бе извършена церемонията по тържественото интронизиране на новия 46-и сръбски патриарх от членове на Синода на Сръбската православна църква начело със самия Порфирий. 

На литургията присъстваха още президентът на Сърбия Александър Вучич, сръбският член на президиума на БиХ Милорад Додик, президентът на Република Сръбска Желка Цвианович, като се предвижда президентът Вучич да се срещне с новия патриарх на сръбския Православна църква след интронизацията.  Белградският мюфтия Мустафа Юсуфспахич, архиепископ Станислав Хочевар, министри в правителството на Сърбия също присъстваха на интронизирането на патриарх Порфирий.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес