Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илир Мета: Република Сръбска заплашва стабилността в региона

13 декември 2021, 12:35 часа • 2290 прочитания

Президентът на Албания Илир Мета изрази загриженост заради засилените опити на Република Сръбска да се оттегли от държавните институции и да създаде паралелни структури на армията, съдилищата и данъчната система в Босна и Херцеговина.

С нарушаването на Дейтънското споразумение се застрашава регионалната стабилност и животът на гражданите от всички националности, написа той в профила си във Фейсбук.

Подобни опити „сериозно вредят на върховенството на правото и на перспективите за европейска интеграция на държавите от региона”, допълни държавният глава.

Инициативата на депутатите от Република Сръбска да започнат работа по създаването на тези институции и изработване на Конституция е в противоречие с 26-годишните усилия на босненските граждани, местните лидери и международната общност за укрепване на мира и сигурността в Босна и Херцеговина, подчерта Мета.

Той призова политиците от Република Сръбска и от Федерация Босна и Херцеговина да се ангажират с диалога за решаване на споровете помежду си, за да осъществят напредък по необходимите реформи с цел подобряване живота на гражданите и напредъка на държавните интеграционни процеси, което би послужило за укрепването на мира и сигурността на Западните Балкани.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес