Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватите искат референдум за двуезичността

03 юли 2014, 18:26 часа • 29544 прочитания

Гражданската инициатива „Стожер за защита на хърватски Вуковар" събра много подписи за провеждане на референдум за двуезичност. Това показва доклад, който правителството представи днес в Хърватския парламент, предаде БГНЕС.

Той трябва да се произнесе дали до Конституционния съд ще се изпрати искане да прецени дали е конституционосъобразно провеждането на референдум и да определи дата за него. Докладът за извършената проверка на броя и достоверността на подписите на избирателите за провеждането на референдум за кирилицата беше представен от министъра на държавната администрация Арсен Баук на заседание на правителството. Неговото министерство и Държавният статистически институт са задължени да проверят подписите.

Институтът потвърди, че са събрани над 526 549 достоверни подписа, което покрива законовия критерий от 10 на сто от общия брой избиратели.

От септември 2013-а във Вуковар започнаха безредици заради поставянето на двуезични табели с надписи на държавните институции на сръбски и на кирилица. След това „Стожерът за защита на хърватски Вуковар” инициира провеждането на референдум за употреба на майчиния език в цяла Хърватия.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес