Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди турци протестираха срещу женитба на насилници с деца

20 ноември 2016, 11:30 часа • 1901 прочитания

Хиляди турци, сред които жени и деца, излязоха по улиците на Истанбул в събота в знак на протест срещу възможността насилници на деца да избегнат затвора.

Спорният законопроект предвижда посегналите сексуално на деца да избегнат затвора, ако се оженят за жертвите си, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Най-малко 3000 души взеха участие в демонстрацията. Те пляскаха с ръце и свиреха със свирки, докато някои викаха антиправителствени лозунги.

„Няма да млъкнем. Няма да се подчиним. Изтеглете незабавно проектозакона“, скандираха протестиращите.

Представители на опозиционните партии, известни личности, както и асоциация, чийто заместник-председател е дъщерята на президента Реджеп Ердоган, вече изразиха несъгласието си с новото законодателство.

Анкара обаче отхвърли обвиненията, настоявайки, че цел на новото законодателство е борбата с разпространените в някои части на страната бракове на деца.

Ако бъде приет, проектозаконът, който трябва да бъде гласуван още веднъж в идните дни, ще позволи на насилници на деца да излязат от затвора, ако бъде доказано, че деянието е извършено без „сила, заплаха или други възпрепятствия на съгласието“ или ако агресорът сключи брак с жертвата.

Обсъждането на закона идва, след като турският Конституционен съд през юли анулира част от наказателния кодекс, която наказва като „сексуално насилие“ всякакъв сексуален контакт с деца под 15-годишна възраст.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес