Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция отхвърля щедрото предложение на кредиторите

26 юни 2015, 20:20 часа • 12265 прочитания

Гръцкото правителство не може да приеме 5-месечното удължаване на спасителната програма във варианта, който е предложен от кредиторите. Това заяви правителствен източник за "Ройтерс".

Той допълва, че ако то бъде прието това би задълбочило кризата и ще доведе страната до нов кръг кризисни преговори, предаде БГНЕС. 

"Документът с предложенията, представен на Гърция, е по-лош от меморандума”, е заявил също източник от правителството пред РИА Новости.

"Предложението на институциите (кредиторите на Гърция от ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) към гръцкото правителство би означавало за него да легализира мерките на дълбоката рецесия като условие за финансиране за още пет месеца, което се счита за неадекватно", каза служителят. Той като добави, че Атина "няма съгласието на народа, нито моралното право да подписва нова спасителна програма".

Според предложението Гърция трябва да координира с кредиторите всичките икономически реформи в замяна на помощ. Според Атина обаче резултатът ще е спад на БВП с 26% и намаляване на приходите с 40%. 

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес