Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция и Турция се сблъскаха и на кибер фронта

19 януари 2020, 08:30 часа • 2179 прочитания

Хакерите от Anonymous Greece заявиха, че са атакували турски сайтове, включително имейл услуги на турската полиция, турската разузнавателна служба и тел. 112 за спешни обаждания, съобщи МИА.

Действията им са в отговор на атаките срещу гръцки правителствени сайтове от турска хакерска група. "Както турците удариха вчера, така реагираме на следващия ден. Съобщаваме, че атаките започват сега", пишат от Anonymous Greece.

По-рано турските хакери от Anka Neferler поеха отговорността за проблеми, които се появиха снощи в сайтовете на няколко гръцки държавни ведомства, твърдейки, че са извършили кибер атака.

Сайтовете на гръцкия парламент, на министерствата на външните работи и на икономиката, и на Атинската фондова борса не бяха достъпни за около 90 минути. 

"Гърция заплашва Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие. И сега заплашва конференцията за Либия", оправдаха действията на кибер саботьорите, цитирани от AFP.

Те са разгневени от визитата на генерал Халифа Хафтар в Атина, когото гръцките власти охотно приеха, сякаш за да се противопоставят на турската подкрепа за правителството на Файез ал Сарадж.

Гърция дори изрази готовност да изпрати свои военни сили в Либия, за да гарантират примирието в страната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му започва да изпраща войници в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж.

Халифа и Сарадж се срещат на мирна конференция днес в Берлин, резултатът от която до голяма степен ще определи бъдещето на Либия.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес