Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Груевски не изключва нови избори, ако албанските партии искат твърде много

09 януари 2017, 08:40 часа • 1194 прочитания

Ще се опитам да съставя ново правителство, но това няма да става на всяка цена. Това казва в интервю за излизащия в Скопие вестник "Дневник" лидерът на най-голямата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Днес (9 януари) президентът на Македония Георге Иванов трябва да връчи мандат за съставяне на нов кабинет. Партията на Груевски спечели най-много депутатски места на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември.

"В случай, че ВМРО-ДПМНЕ като партия победител, бъде измамена от Демократическия съюз за интеграция (бел. ред. - досегашният албански коалиционен партньор) бъдете убедени, че много скоро ВМРО-ДПМНЕ ще се завърне през голямата порта в правителството, ще има поне два мандата и тогава няма да имаме никакви ангажименти към никого", подчертава Груевски, пише БГНЕС.

По отношение на декларацията на албанските партии, в която те поставят своите искания за промяна на конституцията, въвеждането на албанския като втори официален език и смяната на държавните символи Груевски отговаря категорично - въвеждането на втори официален език на цялата територия на страната и нейната кантонизация е невъзможно да се случи, ако ВМРО-ДПМНЕ е против.

В новия 120-местен парламент ВМРО-ДПМНЕ има 51 мандата, СДСМ на Зоран Заев - 49, ДСИ - 10, Движението "Беса" - 5, Албанският алианс - 3 и ДПА- 2 мандата.

Партията на Груевски ще има 20 дни за съставяне на правителство. Това означава, че най-късно до 29-ти януари от ВМРО-ДПМНЕ ще трябва да предложат състава на новото правителство или да върнат мандата. При провал вторият мандатоносител ще бъде СДСМ на Зоран Заев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес