Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гониха колега със секира, друг заплашиха със смърт": Журналистите в Северна Македония протестират

17 февруари 2023, 15:09 часа • 2896 прочитания

Журналистите в Северна Македония излязоха на мащабен протест пред сградата на правителството и на парламента в Скопие. Те се обявиха против нападенията срещу репортери в страната и срещу обидите от страна на политици към представители на медиите. 

Сдружението на журналистите и синдикатът на работещите в медиите извадиха транспарант с надпис "Марш за отбрана на новинарското достойнство".

"Спрете негативната тенденция на унизително говорене от страна на министри, директори и политици. Спрете агресивния държавен пиар, който отнема работата на журналистите, видеооператорите и фоторепортерите. Правителството създаде най-големия нюзрум в страната, а държавните институции и техните директори имат проблем да разберат, че не е прозрачност, когато чакаш с дни отговор и получаваш PR брошура за съобщение. Сигурността на журналистите не е на нивото, на което трябва да бъде", заяви председателят на Сдружението на журналистите Младен Чадиковски, цитиран от местната медия MKD.mk.

Протестният марш е и против нелоялната конкуренция, несигурните условия, при които работят журналистите, както и против лошото социално-икономическо положение, съобщават местните медии.

Журналистите заявиха пред правителството, че няма да се извиняват за поставените неудобни въпроси, и се обявиха против автоцензурата. "Нещата тъпчат на едно място и се влошават. Излизаме на протест, за да попречим тенденциите да се развият в нещо по-страшно. Един колега го гониха със секира, друг колега беше пребит, колежка беше обиждана, друга получи заплахи със смърт. Това стана всекидневие", заявиха представителите на медиите, цитирани от БТА.

"Не искаме такава атмосфера, искаме да кажем стоп. Това е точният момент да се чуе гласът ни. Тук сме, можем да разговаряме, имаме сериозни искания към правителството и парламента", каза още Младен Чадиковски.

Журналистите искат спешно да бъдат приети необходимите закони, които имат значение за техните права и за работата на медиите, както и последователно да се прилагат. Настояват политиците да уважават репортерите и операторите, да бъде прекратен агресивният държавен пиар. Искат по-голяма подкрепа за местните журналисти и медии и зачитане на правата им, както и сигурни условия за работа.

ОЩЕ: Солидна порция бой: Журналист от "Евроком" описа действията на македонската гранична полиция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес